Merhabaa!
Bu sıralar egitimlerim var online olarak onlar ile mesgulum o yüzden ne buraya bakabildim ne de çocuklar ile jimnastik harici bir aktivite yapabildim. Tabii yemek diyince askan sular durur aklıma esti, uzun zamandır sınırlar kapalı, benim afrikadan getirdigim kuru balık stogumuz tükendi ne yapsam diye düsünürken dedim ki benim neyim eksik bunu yapanlardan =) kendi balıgımı kendim kurutmanın gururu ile size bu yazıyı yazıyorum.
Balıklar uskumru, yani baska hangi balıklar kurutulur henüz uzmanlasmadim ama evde zaten bundan kullandıgımız için bunu denemek istedim.
Önce aldıgım balıkları güzelce temizleyip tuzladım ve tuzlu sekilde baya beklettim dolapta.
Süzgecli birseye koydum ki iyice suları süzülsün diye. Kurutacagim gün çıkardım ve bu sekilde kürdan ile sabitledim, böyle hem daha az yer kaplıyor hem de alısılagelmis sekli bu.
Fırına tütsüleme düzenegimi kurdum =)
ver yansın yarım saat 250 derece yarım saat ise 200 derecede hem tütsülenip hem kurudular.
Hazır balık varken güzel de bir afrika yemegi yapayim dedim çünkü uzun süredir spor yapıyoruz diye ara vermistik bu yemeklere ama onlarsızda olmuyor.
Fıstıklı tavuklu yahni yapmaya karar verdim. Esim Kamerunlu bu onların oraya ait degil. Onların yaptıgı bir fıstıklı yemek var ama o daha yogun soslu bu daha yahni kıvamında Nijerya'ya ait. Fıstıkların tamamını kendim ezmiyorum onun yerine biraz iri kıvamda robottan geçirip geri kalan kısmını hazır fıstık ezmesinden kullanıyorum yani bu tamamen kolaylık olsun diye ve bence daha yogun bir fıstık tadı oluyor, isteyen tamamını kendi robottan geçirip yapabilir.
Tavuklar haslanmadan önce üzerlerine bi tane sogan kesip atıyorum ve köri, karabiber
beyaz biber, zencefil, sogan tozu birazda muskat rendeliyip karıstırıyorum o sekilde bir onbes dakika kadar bekletip sonra suyunu ekliyorum.
Bu güzelce kaynarken, orta boy 5 tane domates, 3 tane kırmızı kapya biber ve 5 tane sarimsagi robottan geçiyorum ve bir kapta bekletiyorum. Isteyen acı biberde ekleyebilir ben çocuklar yiyecek diye eklemiyorum yoksa daha lezzetli olabilirdi.
Tavukların suyunu süzdürüp fırın tepsisine pisirme kagıdı serip fırına atıyoruz biraz kızarsınlar. Kalan suyu atmıyorum devamında yemege eklemek için.
2 tane sogan kesip büyük bir tencereye yag ekleyip soganları atıyoruz içine. Soganlar kızarınca domates ile yaptıgımız sosu döküyoruz içine ve yaklasık 3 tane tavuk bulyon koyabilirsiniz. Afrika yemegini temeli Bulyon! :-) sos biraz pistikten sonra içine robottan geçirilen fıstıgı ve 3 kasık fıstık ezmesini ekledim. Güzelce karıstırıp kapagını kapatıp arada kontrol ederek koyu kıyama gelinceye kadar pisirdim. Sonra uzerine tavugun haslandıgı sudan bir miktar ekledim, sıvı kıvama gelmeyecek sadece biraz katı olan sosu açacak kadar tavuk suyu ekliyoruz.
Sos hazır ise fırından tavukları çıkarıp direk sosun içine daldırıyoruz. Kuru balıgı da ikiye bölüp kılçıklarını çıkarıp öyle koydum ama afrikalılar genelde oldugu gibi atar içine artık kılçıgı da yiyenin derdi olsun arkadas modunda. Guzelce karıstırıp içine var ise baby ıspanak yok ise normal ıspanak ekliyoruz, çok fazla olmasın ama yine de damak zevkine göre ayarlayabilirsiniz.
Bizimkiler pilav ile yemek istediler ki genellikle bu beyaz pilav ile yeniyor, ben bayadır Fufu yememistim kendime Fufu yaptım yanına. Çok da güzel oldu esim de baya begendi. Afrika ile bi baglantınız olması sart degil yeni tatlar herzaman güzeldir ve insana farklı kültürler katıyor. Içerik olarak da zengin ve besleyici çogu afrika yemeginin oldugu gibi.
Birdaha ki sefere baska bir bulunamayan bir ürünü evde kendim yapmayı denicem sürpriz. :o) öptüüm <3
Commenti